درمان فشار خون بالا

فشارخون‌ به طور طبیعی‌ در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا می‌رود، اما فردی‌ که‌ دچار بیماری‌ فشارخون‌ بالا است‌، به‌ هنگام‌ استراحت‌ نیز فشار خونش‌ بالاتر از حد طبیعی‌ است.

 اندازه گیری فشار خون

اصولا فشارخون در بخش‌های مختلف سیستم گردش خون متفاوت است ولی در اندازه گیری، فشار خون به دو نوع فشارخون سیستولی و دیاستولی مجزا می شود.

فشار خون سیستولی معمولاً به فشار خونی که در سرخرگ‌های است گفته می‌شود و فشارخون دیاستولی به فشارخون ورید گفته می شود. معمول‌ترین روش اندازه‌گیری فشار خون به‌ وسیله فشارسنج است که با استفاده از ارتفاع جیوه برای اندازه‌گیری فشار خون در حال چرخش در رگ‌ها استفاده می‌کند. فشارخون طبیعی براساس قرارداد برای فشارخون سیستولی پائین تراز ۱۲۰ میلی متر جیوه و برای فشارخون دیاستولی پائین تراز ۸۰ میلی ‌لیترجیوه است. شیوع فشارخون بالا در جوامع گوناگون متفاوت است .

فشار خون بالا در چه کسانی دیده می شود؟

فشار خون بالا خصوصا در افراد مسن بسیار شایع است. تقریبا در حدود یک نفر از هر چهار نفر از  فشار خون بالا رنج می برند. در بیماران جوان‌تر در مردان شایعتر است ولی در سنین بالاتر در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود. به طور کلی با افزایش سن خطر ابتلا افزایش می‌یابد.

علل ایجاد فشار خون بالا

علل بروز این بیماری هنوز به طور کامل شناخته نشده است ولی برخی عوامل فرد را مستعد ابتلا به فشار خون می کنند از جمله:

۱- سن‌ بالای‌ ۶۰ سال با افزایش سن احتمال بروز فشار خون افزایش می یابد

۲- چاقی و اضافه وزن

۳- سیگار کشیدن

۴- مصرف الکل

۵- رژیم‌ غذایی‌ حاوی‌ نمک‌ زیاد یا چربی‌ اشباع‌ شده‌ و عدم مصرف میوه و سبزی

۶- کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی

۷- استرس

۸- عوامل‌ ژنتیکی‌، اگر یکی از والدین و یا هر دو دچار فشار خون بالا باشند، خطر ابتلای فرد به فشار خون بیشتر است.

۹- مصرف‌ قرصهای‌ ضد حاملگی ‌، استروییدها و بعضی‌ از انواع‌ داروهای‌ مهارکننده‌ اشتها

۱۰- پشت میزنشینی

۱۱- نژاد : سفید پوستان ونژاد هندواروپایی بیشتر دچار افزایش فشار خون می شوند.

پیشگیری از بیماری فشارخون

۱- کنترل وزن ، کم کردن حتی یک کیلوگرم از وزن برای کنترل فشار خون مفید است

۲- انجام ورزش مرتب، ۳۰ دقیقه ورزش در هر روز بهترین راه مبارزه با پرفشاری خون است

۳- کم کردن مصرف نمک و غذاهای پرچرب

۴- داشتن رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات ، لبنیات کم‌چرب و غذاهای حاوی پتاسیم نظیر دانه‌های سبوس‌دار و خشکبار استفاده کنید.

۵- عدم مصرف سیگار و مشروبات الکلی

۶- اندازه گیری فشار خون حداقل هر شش ماه یک بار

۷- زنان باردار باید مرتب برای معاینه پیش از زایمان به پایگاه های بهداشتی درمان و خانه بهداشت مراجعه کنند تا کارشناسان بهداشت بتواند به پرفشاری احتمالی خون پی ببرد و به ‌موقع کنترل کنند.

۸- در خانم هایی که قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده می کنند باید فشار خون خود را مرتب کنترل نمایند

۹- پرهیز از مصرف سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، برگرها و سایر فرآورده‌های گوشتی به علت دارا بودن مقادیر بالای سدیم و همچنین پرهیز از سبزی‌های کنسروشده در آب نمک، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور.

همین الان بخوانید  تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی چیست؟

۱۰- مواد حاوی کافئین از قبیل قهوه ، چای ، نوشابه‌های کولا و شکلات، سبب افزایش فشارخون می‌شوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.

۱۱- اجتناب از مصرف غذاهای سرخ کرده یا غذاهایی که در درجه ی حرارت‌های بسیار بالا و یا با مدت زمان طولانی تهیه می ‌شوند، و عدم استفاده ی چند باره از روغن‌های آشپزی .

۱۲- استفاده از گوشت سفید به جای گوشت‌های قرمز.

۱۳- کنترل استرس ، زیرا یکی از عوامل بالا بردن فشار خون که بسیار سریع هم عمل می‌ کند، استرس و عصبانیت است.

۱۴- استراحت به میزان کافی هر روز زیرا کار کردن بی ‌وقفه بیشترین فشار را بر سلامتی فرد وارد خواهد کرد

۱۵- انجام ورزش‌هایی مثل پیاده ‌روی، شنا، دوچرخه سواری برای پایین آوردن فشار خون مفید هستند بنابراین حداقل ۳ بار در هفته و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه باید ورزش کرد

 عوارض‌ فشار خون بالا

سکته مغزی ، حمله قلبی ، نارسایی احتقانی قلب و ورم‌ ریه ، نارسایی‌ کلیه و آسیب چشمی و مشکل بینایی از عوارض اصلی فشار خون بالا هستند.

براساس گزارش دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، هرچه فشار خون بالاتر باشد، میزان امید به زندگی پایین تر خواهد بود.

درمان فشار خون بالا در منزل

به محض اینکه بیماری پرفشاری خون توسط پزشک تشخیص و تأیید شد بایستی در صدد کنترل و درمان آن برآیید. با توجه به اینکه پزشک متخصص، تغییر سبک زندگی یا مصرف دارو و . را برای شما تجویز می کند باید در درمان بیماری خود کاملا جدی باشید. در کنار مصرف داروهای خود می توانید از دمنوش های گیاهی و همچنین داروهای خانگی مؤثر در کاهش فشار خون کمک بگیرید.

 

راه کاهش فوری فشار خون بالا

انجام اقدامات صحیح و یا به عبارتی داشتن بهترین عکس العمل در هنگام افزایش فشار خون یکی از مهمترین گام ها در جهت پیشگیری از بروز عوارض خطرناک این بیماری می باشد. یکی از اقدامات مؤثر در کاهش فوری فشار خون ماساژ دادن شانه ها و گردن می باشد. سعی کنید این قسمت ها را به آرامی ماساژ دهید و بیمار را به حفظ آرامش خود تشویق کنید. همچنین می توانید سریعا یک قرص زیر زبانی به بیمار بدهید. اما اگر قرص در دسترستان نیست می توانید از ترشیجاتی از قبیل سرکه سیب، آبغوره، آبلیمو، آب نارنج و .. برای درمان فوری و اورژانسی استفاده کنید. علاوه بر این موارد، سیر هم یکی از موادی است که می تواند به سرعت فشار خون را کاهش دهد. شما می توانید مقداری شربت سیر تهیه کرده و به بیمار بدهید

قرص برای کاهش فشارخون بالا

برخی از داروهایی که جهت درمان این بیماری به کار می روند به شرح زیر می باشند:
۱. مسدود کننده های بتا که وظیفه دارند هورمون های افزایش فشار خون را در بدن مسدود نمایند و همچنین باعث می شوند خون با فشار کمتری از قلب پمپاژ شود.
۲. دیورتیک ها که با دفع سدیم اضافی بدن از طریق ادرار سبب کاهش فشار خون می شوند.
۳. آگونیست های آلفا۲ که سبب شل شدن عروق و در نتیجه کاهش میزان فشار خون می شوند.
۴. مسدود کننده های کانال کلسیم که علاوه بر شل کردن عروق سبب کاهش کلسیم ورودی به سلول های عضلانی قلب شده و منجر به کاهش فشار خون می گردند.

همین الان بخوانید  درمان اسهال نوزاد 7 ماهه

برای کنترل فشار خون بالا چه بخوریم؟

از آنجا که غذاهایی که می خوریم تأثیر مستقیم بر عملکرد بدن و از جمله میزان فشار خون ما دارند می توان گفت یکی از مؤثرترین راهکارها در درمان و کنترل فشار خون بالا، تبعیت از یک رژیم غذایی سالم است. برای این منظور در گام اول غذاهایی را که می توانند فشار شما را کاهش دهند شناسایی کنید. به عنوان مثال سدیم کمتری مصرف کنید. سدیم به شدت فشار شما را افزایش می دهد.

غذاهای رستورانی، کنسرو ها و غذاهای خانگی شور و پرنمک را محدود کنید. همچنین مصرف شیرینی را به کمترین میزان خود برسانید. شیرینی جات یکی دیگر از خوراکی های افزایش دهنده فشار خون هستند.

تا می توانید میوه ها و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این گروه از خوراکی ها علاوه بر فواید گوناگون دیگری که برای بدن دارند، به دلیل دارا بودن فیبر بالا و فاقد چربی اشباع می توانند سبب کاهش میزان سدیم و در نتیجه کاهش فشار خون شما شوند. از مصرف غذاهای پرچرب و به ویژه حاوی اسیدهای چرب خودداری کنید.

روش های درمان فشار خون بالا به طور کلی

با توجه به مطالب بیان شده به طور کلی روش های درمان بیماری فشار خون بالا، این قاتل خاموش را می توان به دو دسته کلی درمان های خانگی و درمان با دارو تقسیم بندی کرد. برخی از اقدامات مهمی که می توانید در این زمینه انجام دهید را ذکر می کنیم:

رژیم غذایی سالم در پیش بگیرید.

اگر اضافه وزن دارید به سرعت به فکر درمان باشید.

تنبلی و بی تحرکی را رها کنید و به طور منظم ورزش کنید.

آرامش خود را حفظ کنید و از عوامل استرس زا دوری کنید.

از مصرف مواد مخدر و الکل جدا خودداری کنید.

به سلامت خود اهمیت دهید و چکاپ های خود را به صورت منظم انجام دهید.

داروهای خود را به موقع مصرف کنید.

در مورد خدمات پرستاری در منزل آبادیس بیشتر بدانید:

 از خدمات مهم مرکز پرستاری آبادیس، ارائه مشاوره و انجام کلیه خدمات پرستاری در منزل است که این خدمات توسط افراد ماهر و مجرب ما بصورت کاملا اصولی انجام می‌شود.

در طول شبانه روز ما در کنار شما هستیم تا بتوانیم در شرایط سخت در کنار شما و باعث دلگرمی باشیم.

ما در مرکز پرستاری آبادیس با توجه به دارا بودن مجوز های لازم، امکان ارائه خدمات حمایتی، تشخیصی و درمانی به شما عزیزان را در امن ترین مکان ممکن یعنی منزل یا محل کار شما با بالاترین سطح کیفی و در کمترین زمان ممکن فراهم نموده ایم.

درصورت داشتن درخواست فوری یا حتی نیاز به ویزیت پزشک در منزل ، اعزام آمبولانس و یا سرم تراپی در منزل، می‌توانید در تمامی ساعات روز با کارشناسان مربوطه در مرکز پرستاری آبادیس تماس بگیرید.

طرف قرارداد با بانک‌ها و امکان دریافت بیش از ۷۰% هزینه های درمانی در منزل از بیمه تحت پوشش با ارائه رسید از ما.
پیشنهاد می‌کنیم از مطالب آموزشی ما در وبلاگ آبادیس و پیج اینستاگرام آبادیس که روزانه درج می گردد استفاده فرمایید.

شمال تهران
مرکز و جنوب تهران
تماس فوری

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

تحریریه آبادیس وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خدمات پرستاری در منزل 👨‍⚕️ فقط با یک تماس تماس فوری
+ +