سرطان پوست به چه شکل است؟

 برخی از افراد بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند؛ اما، هرکسی ممکن است به آن مبتلا شود.

انواع سرطان پوست

رشد غیرعادی و غیرمعمول سلول‌ها را تومور می‌نامیم. ازنظر علمی به تومورهای بدخیم، که اغلب تهاجم به نقاط دیگر بدن دارند، سرطان گفته می‌شود. اما، به طور عامیانه به انواع تومورها سرطان گفته می‌شود، درحالی‌که، ممکن است بدخیم نباشد و به ‌جاهای دیگر گسترش نداشته باشد. انواع سرطان پوست به چهار دستۀ اصلی زیر تقسیم می‌شوند:

کارسینوم سلول بازال (BCC): سلول‌های بازال سلول‌های گردی هستند که در لایۀ تحتانی پوست یافت می‌شوند (پوست سه لایه اصلی دارد). حدود ۸۰ درصد سرطان‌های پوست از این نوع سلول‌ها نشئت می‌گیرد. کارسینوم سلول بازال اغلب در سر و گردن منتشر می‌شود، اگرچه می‌توان آن را در هر نقطه‌ای از پوست یافت. این نوع سرطان پوست معمولاً به کندی رشد می‌کند و به‌ندرت به سایر قسمت‌های بدن سرایت می‌کند.

سرطان سلول سنگفرشی (SCC): حدود ۲۰ درصد از انواع سرطان پوست از این نوع است. کارسینوم سلول سنگفرشی عمدتاً در اثر قرارگرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می‌شود. بنابراین، ممکن است در بسیاری از مناطق پوست تشخیص داده شود. حدود ۲ تا ۵ درصد از سرطان سلول سنگفرشی به سایر قسمت‌های بدن گسترش می‌یابد.

سرطان سلول مرکل: سرطان سلول مرکل یک سرطان بسیار تهاجمی با رشد سریع و نادر است. این سرطان در سلول‌های تولیدکننده هورمون درست در زیر پوست و در فولیکول‌های مو شروع می‌شود. معمولاً در ناحیۀ سر و گردن یافت می‌شود.

ملانوما: سلول‌های پراکنده‌ای به نام ملانوسیت در پوست وجود دارد. این سلول‌ها رنگ‌دانه ملانین را تولید می‌کنند که به پوست رنگ می‌دهد. ملانوما در ملانوسیت‌ها شروع می‌شود و جدی‌ترین نوع سرطان پوست است. حدود ۱ درصد از کل سرطان‌های پوست را تشکیل می‌دهد.

سرطان پوست از کجا شروع می‌ شود؟

پوست از سه لایۀ اصلی اپیدرم، درم و هیپودرم ساخته شده است که هرکدام از این لایه‌ها سلول‌ها و خصوصیات خود را دارد. در سراسر بدن ما ضخامت این لایه‌ها یکسان نیست.

به طور عادی، در بدن ما روزانه هزاران سلول می‌میرند و سلول‌های جدیدی جای آن‌ها را می‌گیرند. گاهی در تقسیمات طبیعی و عادی سلول‌های بدن اخلالی ایجاد می‌شود و باعث می‌شود این فرایند از کنترل خارج شود. که در این صورت تومورها و سرطان‌ها ایجاد می‌شوند.

همین الان بخوانید  سیستم لنفاوی

با توجه به اینکه سلول‌های کدام لایه از پوست در چه جایی از بدن درگیر شده باشند؛ می‌توان فهمید که سرطان پوست از کجا شروع می‌ شود. تقریباً در هر جای بدن ممکن است سرطان پوست شروع شود؛ اما، معمولاً مناطقی که در معرض نور خورشید هستند یا ضخامت کمتری دارند، مانند صورت و گردن، بیشتر در معرض سرطان پوست هستند.

 سرطان پوست به چه شکل است و چگونه به نظر می‌رسد!!

هرکدام از انواع سرطان پوست خصوصیات مربوط به خود را دارد و علائم آن نیز می‌تواند متفاوت باشد. اگر بخواهیم ازنظر ظاهری بررسی کنیم، و ببینیم که سرطان پوست به چه شکل است باید هرکدام از انواع سرطان پوست را جداگانه بررسی کنیم:

کارسینوم سلول بازال (BCC): این تومور به شکل یک ضایعۀ گرد گوشتی خود را نشان می‌دهد که درواقع یک برآمدگی مروارید مانند یا یک لکۀ صورتی است. BCC در سر، گردن و بازوها بیشتر دیده می‌شود. بااین‌حال، ممکن است در هر نقطه از بدن ازجمله قفسه سینه، شکم، و پاها تشکیل شود.

سرطان سلول سنگفرشی (SCC): این سرطان اغلب شبیه یک برآمدگی سفت قرمز رنگ یا لکه پوسته‌پوسته‌شده یا زخمی است که بهبود می‌یابد و دوباره تشکیل می‌شود. این سرطان تمایل دارد روی پوستی که مکرراً در معرض آفتاب قرار می‌گیرد مانند لبۀ گوش، صورت، گردن، بازوها، قفسۀ سینه و پشت ایجاد شود.

سرطان سلول مرکل: این سرطان نیز به‌صورت یک برآمدگی گرد بدون درد، گوشتی یا قرمز متمایل به آبی، که روی پوست شما رشد می‌کند، ظاهر می‌شود.

ملانوما: ملانوما می‌تواند در داخل یک خال که روی پوست خود دارید ایجاد شود یا به طور ناگهانی به‌صورت یک لکۀ تیره روی پوست ظاهر شود که متفاوت از بقیه به نظر می‌رسد.

سرطان پوست چگونه تشخیص داده می‌شود؟

درصورتی‌که هرگونه ضایعۀ مشکوک روی پوست خود دارید بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید. اغلب ضایعاتی که در پوست ایجاد می‌شود خوش‌خیم هستند و مشکلی ایجاد نمی‌کنند؛ اما، ازآنجایی‌که تشخیص زودهنگام و به‌موقع سرطان پوست باعث بهبود و حتی مداوای کامل می‌شود؛ بهتر است نسبت به ضایعات بی‌تفاوت نباشیم.

معمولاً پس از مراجعه به پزشک و بررسی ضایعۀ روی پوست، درصورتی‌که، مشکوک به تومور باشد از آن نمونه‌ای گرفته می‌شود و این نمونه برای آزمایشگاه فرستاده می‌شود. متخصص پاتولوژی در آزمایشگاه نمونه را به‌دقت بررسی می‌کند و خصوصیات آن را در برگه گزارش ذکر می‌کند.

درصورت مشکوک‌بودن به سرطان پوست ممکن است نیاز به انجام چند آزمایش و تصویربرداری مانند عکس از قفسه سینه یا MRI، برای بررسی تهاجم سرطان به‌جاهای دیگر بدن، باشد.

همین الان بخوانید  درمان جوش سرسیاه

آیا سرطان پوست باعث مرگ می‌شود؟؟

 

اینکه آیا سرطان پوست باعث مرگ می‌شود یا نه به سه فاکتور اصلی بستگی دارد:

نوع سرطان

زمان تشخیص

میزان تهاجم و پیشرفت سرطان

 

به‌طورکلی تومورهای مختلف رفتارهای مختلفی دارند. بعضی از تومورها اصلاً در بدن منتشر نمی‌شوند و در یک محل محدود می‌شوند که معمولاً با جراحی و خارج‌کردن این تومورها به طور کامل بهبود می‌یابند. اما، بعضی دیگر از انواع سرطان‌ها، علاوه‌بر اینکه به یک محل محدود نمی‌شوند و بزرگ و بزرگ‌تر می‌شوند. از طریق سیستم لنفاوی و یا گردش خون نیز به بافته‌‌های مختلف بدن نیز منتشر می‌شوند و در این حالت گفته می‌شود که سرطان متاستاز داده است.

حال باتوجه به این نکات، هرچه سرطان پوست زودتر تشخیص داده شود و کمتر گسترش یافته و تومور خوش‌خیم‌تری باشد، درمان راحت‌تر است و حتی می‌تواند به طور کامل علاج یابد؛ اما، درصورتی‌که در مراحل انتهایی که به‌ جاهای مختلف بدن منتشر شده، تشخیص داده شود، معمولاً کمتر از ۱۰ درصد مبتلایان تا ۵ سال زنده می‌مانند.

در مورد خدمات پرستاری در منزل آبادیس بیشتر بدانید:

 از خدمات مهم مرکز پرستاری آبادیس، ارائه مشاوره و انجام کلیه خدمات پرستاری در منزل است که این خدمات توسط افراد ماهر و مجرب ما بصورت کاملا اصولی انجام می‌شود.

در طول شبانه روز ما در کنار شما هستیم تا بتوانیم در شرایط سخت در کنار شما و باعث دلگرمی باشیم.

ما در مرکز پرستاری آبادیس با توجه به دارا بودن مجوز های لازم، امکان ارائه خدمات حمایتی، تشخیصی و درمانی به شما عزیزان را در امن ترین مکان ممکن یعنی منزل یا محل کار شما با بالاترین سطح کیفی و در کمترین زمان ممکن فراهم نموده ایم.

درصورت داشتن درخواست فوری یا حتی نیاز به ویزیت پزشک در منزل ، اعزام آمبولانس و یا سرم تراپی در منزل، می‌توانید در تمامی ساعات روز با کارشناسان مربوطه در مرکز پرستاری آبادیس تماس بگیرید.

طرف قرارداد با بانک‌ها و امکان دریافت بیش از ۷۰% هزینه های درمانی در منزل از بیمه تحت پوشش با ارائه رسید از ما.
پیشنهاد می‌کنیم از مطالب آموزشی ما در وبلاگ آبادیس و پیج اینستاگرام آبادیس که روزانه درج می گردد استفاده فرمایید.

شمال تهران
مرکز و جنوب تهران
تماس فوری

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

تحریریه آبادیس وب‌سایت

‫2 نظر

  • غزل گفت:

    سلام من علایمی شبیه به قارچ دارم اما چند ماه هست هر چه دکتر می روم و دارو میدن درمان نمیشه و این نوع همراه با خارش و درد و دونه های ریز اما هرچه زمان میگذره بدتر میشن

    • ehsan گفت:

      با سلام
      اگر در تهران هستید به بیمارستان پوست رازی مراجعه کنید تا از نواحی مبتلا نمونه برداری انجام بشه و بهترین درمان رو براتون انتخاب کنند.

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    خدمات پرستاری در منزل 👨‍⚕️ فقط با یک تماس تماس فوری
    + +